header Testat MarcaIncrederii InfoCons Protectia Consumatorilor
mesaj
bar

scaneaza

spycit

afla_cat_costa

telefon_consumator

112

ia_atitudine

o9atitudine

gc

cobalt


alege

o9atitudine

stop_risipei


sorin_mierlea_presedinte_infocons_protectia_consumatorilor

Credite ? Imprumuturi ? Banci ? Dobanda ? Valuta ? Camatarie ? Recuperatori ?

 Aceste cuvinte separate nu inseamna atat de mult, dar impreuna creeaza o realitate, o stare, o stare ce pentru multi face ca ziua de astazi sa fie ultima zi. 

Din pacate, in ultima perioada sinuciderile au ca si motivatie si datoriile la banci.  Este oare normal ? Acest aspect este prevazut in  jocul economiei de piata? Putem vorbi de un beneficiu al cetateniei europene ? 
Nu !In mod cert nu!

 Putem vorbi  doar de o viziune a economiei de piata si a cetateniei europene adaptata societatii actuale  dar care in nici un caz nu a fost creata de noi  ci impusa cu forta! Cu siguranta ca pentru fiecare dintre noi a fost  o forta pe care nici macar nu am realizat-o,  nici nu am stiut-o si cu atat mai putin nu i-am constientizat efectele.

In contextul economiei actuale ni se reproseaza, doar pentru imagine, ca noi consumatorii suntem vinovati  ca am navalit in banci sa luam credite, sa ne imprumutam haotic fara sa ne gandim, fara sa citim, fara sa ne informam, fara sa fi citit contractele semnate.

Dar daca le-am fi citit? Daca ne-am fi informat ? Daca nu ne imprumutam ? Mai functiona economia?Se mai construiau  (centre comerciale?) si case? Se mai vindeau electronice si electrocasnice? Se mai intampla ceva in asa-zisa economie romaneasca? NU!
Pentru ca toate acestea s-au intamplat datorita consumatorului roman care si-a dorit un trai decent, nu o vila, nu un yacht, nu excursii extravagante, nu genti scumpe!  O garsoniera, o mobila din pal,  poate nu intotdeauna  de o calitate foarte buna, o masina de marca romaneasca, un televizor si un frigider sau poate o masina de spalat. 
Pentru aceste dorinte, in cele mai multe cazuri, consumatorul roman trebuie sa plateasca peste 25 de ani de rate, in timp ce oamenii destepti,  informati si care ne dau sfaturi, platesc rata unei vile sau a unui yacht.
Si ne intrebam : de ce ?????

De cele mai multe ori pentru ca cei care au practicat si au adus aceste produse s-au bazat pe o   educatie precara a consumatorului roman in domeniul financiar-bancar,  pentru  ca nu si-a facut nimeni timp  sa-l apere pe consumatorul roman,  pentru ca cel mai usor este sa induci in eroare si  sa faci o publicitate inselatoare!  De ce nu ai citit? De ce nu te-au (informat ?

Dar inante de a fi puse aceste intrebari, mai bine ne intrebam unde trebuia consumatorul sa se informeze,  ce ar fi trebuit sa faca  daca el  nu avea nici  unde sa locuiasca?  Astfel devine cert faptul ca dialogul este important si mai ales gasirea unei solutii in care ambele parti sa-si asume pierderile, deoarece pana acum  castigurile au fost asumate doar de unii, iar noi consumatorii,  am ramas doar cu pierderile. A venit momentul  sa spunem NU, sa spunem STOP si sa adoptam o9atitudine!

 

Sorin Mierlea
Președinte InfoCons
Organizație pentru Protecția Consumatorilor

o9atitudine Marca Increderii ICRT Consumers International
Jos

animation

bar

           

© Toate drepturile rezervate InfoCons

InfoCons este singura voce la nivel naţional pentru consumatori, membru cu drepturi depline a Organizaţiei Mondiale Consumers International. Asociaţia de consumatori este necesară acum, mai mult ca niciodată. Viziunea noastră este o lume unde să avem cu toţii acces la siguranţă, bunuri şi servicii durabile. Puterea noastră colectivă este suportul pentru consumatorii din întreaga ţară.
InfoCons este operator de date cu caracter personal inregistrat cu nr. 12617/05.10.2009
* număr cu tarif normal în rețeaua Telekom, din toate rețelele

Pentru reprezentantii mass media care doresc sa fie acreditati pentru informatiile transmise de InfoCons si pentru a beneficia de acces gratuit la site-ul de teste comparative (testecomparative.ro), sunt rugati sa transmita o solicitare in acest sens la adresa de mail: presa@infocons.ro

InfoCons | Cod Unic de Inregistrare 15535584
Str. Negru Voda 3, sector 3 Bucuresti, Romania
Tel: 021/319.32.66, 031/101.25.14 | Fax: 031/101.25.15

Partenerii noștri:

federatie